

## CSAP FALL 2019 Moving the Goal Posts for Environmental Remediation

## **Agenda**

Date: Friday, October 25th, 2019 Time: 8:30 check-in, 9 am start

Location: 1055 Canada Place, West meeting room, Room 211

## **Morning Session:**

9:00 – 9:05	Introduction: morning session	Tony Gillett, CSAP President
9:05 – 9:30 (25 mins)	<ul> <li>CSAP Performance Assessment Committee</li> <li>PA Q&amp;A Lessons Learned</li> </ul>	Eva Gerencher, Chair Committee Members: Dave Mitchell & Scott Steer
9:30 – 10:00 (30 mins)	Technical Review Committee Project Review  • PFAS Site Investigation	Beth Power, Chair Ian Mitchell SLR Consulting Ltd.
10:00 -10:20	Coffee Break	
10:20 -11:20 (60 mins)	<ul> <li>CSAP Guidance for Assessment of Soil Vapour and Ambient Air – Update</li> <li>Sediment, an operational definition and examples of "sensitive use" vs "typical use"</li> <li>Emerging issues in soil relocation</li> <li>Risk Management Decisions based on Ecological Risk-based Standards</li> </ul>	Parisa Jourabchi, ARIS & lan Hers, Golder  Christine Thomas, Golder  Jeff Taylor, Active Earth Environmental & Mike Geraghty, Keystone Environmental  Beth Power, Azimuth Consulting
11:20– 11:45 (25 mins)	Ministry of Environment and Climate Change Strategy Updates	Danielle Grbavac Director, Land Remediation Section
11:45 – 1:00	Lunch  Lunch Presentation (12:15 – 1:00 pm)  Yvo Veenis will be discussing Dutch remediation case studies during the lunch break	Yvo Veenis Groundwater Technologies



## **Afternoon Session**

	Introduction: afternoon session	Guy Patrick
1:00 – 1:30 (30 mins)	Preliminary B.C. Strategic Climate Risk Assessment	Tina Neale, Director, Climate Risk Management
1:30 – 2:30 (60 mins)	The history and evolution of contaminated sites regulation and remediation in the Netherlands.	Yvo Veenis Groundwater Technologies
2:30 -2:45 (15 mins)	30 years of contaminated sites risk assessment in BC  – looking backward, looking forward	Beth Power, Azimuth
2:45- 3:05 (20 mins)	Compare and Contrast - BC and the Netherland's approach to contaminated sites	Erin Robson, SLR Consulting
3:05 – 3:20	Coffee Break	
3:20 –4:00 (40 mins)	Sustainable Remediation – Are We There Yet?  Panel members:  • Yvo Veenis representing the Netherlands  • ENV representative, Alan McCammon  • Industry representative, Brenda Hatch, BC Hydro  • CSAP representative, Erin Robson	<b>Moderator:</b> Guy Patrick, Patrick Consulting Inc.
	Closing Remarks	

JOIN US FOR A "NO HOST" HAPPY HOUR – MAHONY & SONS, PROMENADE LEVEL FOLLOWING THE WORKSHOP

CSAP PD Workshops qualify as professional development hours (Fall PD workshop 6 hours)