Time: 8:30 check-in, 9 am start Location: 1055 Canada Place, West Meeting Level two, Rooms 211 – 214



# CSAP FALL 2016 PROFESSIONAL DEVELOPMENT WORKSHOP Nov 23, 2016

### **Regulatory and Technical Innovation & Case Studies**

#### **Draft Agenda**

#### **Morning Session:**

9:00 – 9:05	Introduction: morning session	Andrew Sorensen Chair, PDC
9:05 – 9:15 (10 minutes)	CSAP updates	Robin Jones, CSAP President
9:15 – 9:35 (30 minutes)	PA Lessons Learned  Summary of key issues identified in recent performance assessments and resolution of issues according to CSAP Guidance and BC Legislation.	Colin Dunwoody Chair, PAC
9:35 – 9:40	Detailed Screening: Top 5 Issues	Bob Symington
9:40 – 9:45	Thank you to retiring Director	Catherine Schachtel CSAP, Executive Director
9:45– 10:15 (30 minutes)	Low Threat Closure  In November 2012, California's State Water Board approved the Plan for Implementation of the Low-Threat Underground Storage Tank (UST) Case Closure Policy for open UST cases in California. This presentation will discuss the changes to the regulatory framework and UST closure process in California as a result of the policy.	Catalina Espino Devine Lead Engineer Environment Technology Chevron
10:15-10:40 (25 minutes)	Background Selenium in Kamloops  This study explored regional background groundwater concentrations of selenium in the Kamloops area and determines if a regional background concentration for selenium in groundwater can be inferred.	Kelly Carswell, Hemmera
10:40-11:00	Coffee Break	
11:00- 11:10	Science Advisory Board Update	Paul West Pres. SAB
11:10 -11:40 (30 minutes)	Contaminated Sites Investigations in Fractured Bedrock Settings - Information and Examples of When and How to Investigate Them.  Conducting hydrogeologic investigations in fractured bedrock settings is often overlooked or in many cases considered unnecessary. It is assumed that once bedrock is encountered it acts as an "impermeable barrier, yet current research and experience shows that all types of bedrock are fractured to some degree.	Stephen Munzar Core6 Annette Mortensen Ministry of Environment
11:40 – 12:15 (35 minutes)	Professional Judgement  As the science upon which environmental contamination is based is relatively young and that no two sites that involve the natural environment are the same, there needs to be a mechanism to allow for professional judgement. This has been recognized by the Ministry of Environment and is specifically stated in the preamble of many documents. Eg: "The procedures outlined here are not applicable to every site; others may also be used. (TG1)".	Robin Jones CSAP President
12:15 – 1:30	Lunch Break	

Time: 8:30 check-in, 9 am start Location: 1055 Canada Place, West Meeting Level two, Rooms 211 – 214



## CSAP FALL 2016 PROFESSIONAL DEVELOPMENT WORKSHOP Nov 23, 2016

#### **Afternoon Session:**

	Introduction: afternoon session	Andrew Sorensen
1:30 -2:00 (30 minutes)	Hazardous Waste Regulation amendments, summer 2016	Robert Dalrymple
2:00- 2:30 (30 minutes)	Pre-approvals: when and when not to apply for a preapproval  The level of site detail needed to support a particular application will be discussed for a variety of scenarios. Case examples of Director's decisions both granted and rejecting requested relief will be described. Time will be allowed for questions and answers on specific situations.	Peggy Evans Ministry of Environment
2:30 – 3:00 (30 minutes)	Revisions to Technical Guidance 4: Vapour Investigation and Remediation  Potential revisions to be incorporated in a future version of the guidance include the use of lateral attenuation factors to aid in vapour delineation, and clarification of precluding conditions and risk management requirements related to the use of default attenuation factors in situations such as basements and parkades. A summary will be presented.	Dave Williams Peter Kickham Ministry of Environment
3:00 – 3:15	Coffee Break	
3:15 –4:00 (45 minutes)	False Positives – How do we assess for false positives in soil, groundwater, and soil vapour?  The presentation will examine common false positives encountered in the normal course of our investigations and what to do with the originally compromised sample results. Discussion will follow.	Peter Reid CSAP, VP
	Closing Remarks	

Please join us at Mahony & Sons on the lower level for a no host happy hour.

CSAP PD Workshops qualify as professional development hours (Fall PD workshop 6 hours)