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Lessons Learned



Question:   Must a CSRA be signed by a 
site owner? 



–Answer: No, Section 55(2) of the EMA 
allows the "source site owner" to be 
broadly defined as "a responsible person 
for the contaminated site from which the 
contaminated soil is proposed to be 
removed".  Therefore, a contractor 
responsible for relocating soil generated 
during work has been interpreted to 
reasonably meet the definition of 
"source site owner" for the purposes of 
entering into a CSRA.



Question:  Soil and groundwater 
assessment on a site shows volatiles are 
non-detect in soil and groundwater.  Is 
vapour assessment required?



• Answer:  Maybe  - Two comments:

• Were all volatile and semi-volatile PCOC 
analyzed in soil and groundwater?

• Are there off-site APECs where volatile 
PCOC could be sourced that could affect 
the site? 



Question: Is a Schedule B vapour clause 
required to support the use of a subslab
VAF for a future building on an affected 
site where soil and groundwater are not 
impacted with volatile substances?  



Answer: Yes. If application of a VAF is 
required to meet the Schedule 11 
standards, then a Schedule B vapour
clause is required. 



Question: What is the applicable CSR land 
use for an “institution”? 



Answer: Residential 



Comment:  When you are excluding 
Drinking Water (DW) at a site you must:
• Demonstrate how you followed P21 and TG6

• Identified whether there is a “mapped” aquifer at 
the site

• addressed the applicability of DW to any shallow 
zone  and delineated DW exceedences laterally in 
the shallow zone

• Delineated soil and groundwater in establishing 
your aquitard thickness

• Addressed how any (actual or potential) deeper 
water bearing zones are protected 

And you have to lay this all out clearly and 
in detail in the SoSC



• Question 1:  The attenuation factor to 
apply for soil vapour during investigation 
should be the Af…  :

– applicable to current site use/development 

– applicable to the future use described on the 
instrument (Schedule B) 

– applicable to delineate relative to adjacent 
property uses

• Question  2: What Af do you use for indoor 
air results?



–Answer 1: All of the above.

–Answer 2:  None



Question:  Can a COC be obtained for 
subtidal lease areas?

Answer:  Yes. This has been done on a 
number of sites. Although such land 
may be Federal, a Provincial COC can still 
be issued.



Question: Can an instrument be obtained 
for an APEC if all groundwater wells are 
found to be dry?

Answer : Yes. It is possible to provide a 
rationale that groundwater has not been 
impacted. Each project is unique of 
course and a comprehensive and 
reasoned argument is required.



Question 1:  What is the point of 
compliance for meeting the Aquatic Life 
standards when using a groundwater 
flow model within a Risk Assessment?

-The Site boundary, or the receptor?

– Question 2 – What about Drinking Water?



–Answer 1 – The receptor.

–Answer 2 – Site boundary

The rational is that the receptor location is 
unlikely to change but a neighbour could 
drill a well at his property line. 



Question:  A risk assessment concludes 
that no operable exposure pathways 
exist for receptors of concern given that 
contaminants are present entirely 
beneath a building and/or asphalt. Is a 
risk control required with respect to the 
building/asphalt? 

– If so, would the risk control be considered 
intrinsic, institutional or engineered? Would 
performance verification be required?



Answer: If the conclusion of acceptable 
risks is based on the presence of the 
building/asphalt, a risk control requiring 
that the surface cover remain in place 
would be required. The risk control 
would be considered an engineered 
control, and inspection to ensure that 
the surface cover remains intact would 
be required.



Comment:  A reminder to ensure that 
recommended risk controls are 
appropriate and reasonable based on 
the magnitude and extent of the 
contamination at a site. Risk controls 
should only be included as required to 
ensure acceptable risks to human health 
and the environment.



Question:  Can you obtain a Determination 
for a Site without intrusive investigation?



Answer: – theoretically Yes  but practically 
you have your work cut out for you.

-if  the site profile doesn’t identify Schedule 2 activities 
then why are you getting a determination?

- If you still want a determination then there is a high 
standard of care and you have to investigate both on 
and off-site APECs

- If no Sch 2 activities the standard of care will be high to 
confirm this but it could be possible

- If Sch 2 activities then would have to have very 
comprehensive and definitive proof that there was no 
potential for contamination (guilty until proven innocent)


